Заходи

Берлін, червень 2020 року - З нагоди завершення проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» Німецьке енергетичне агентство (dena) та його партнери запрошують взяти участь у циклі онлайн-колоквіумів щодо потенціалу та майбутнього енергоефективної санації в Україні.

З 2015 року Німецьке енергетичне агентство (dena) за допомогою показового проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» займається темою енергоефективної санації житлових будинків в Україні. Цикл з трьох півторагодинних онлайн-колоквіумів, які будуть проведені у липні, серпні та вересні, завершує цей проект. Видатні німецькі та міжнародні експерти представлять висновки на основі досвіду останніх п'яти років та обговорять необхідність відповідних дій в Україні та практичні приклади з інших країн.

Програма 

З 4 по 5 вересня 2019 року у Львові в готелі «Premier Hotel Dnister» по вул. Яна Матейка, 6 в рамках проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» відбудеться семінар для проектувальників. Цього року dena запрошує Вас обговорити тему «Проектування термомодернізації багатоквартирних житлових будинків».

Основна увага буде приділена питанням комплексної термомодернізації житлових будинків:

  • утеплення покрівлі, підвалів
  • утеплення фасадів на прикладі теплоізоляційної компактної системи
  • запобігання утворенню теплових мостів
  • водонепроникність будівлі
  • вікна, двері, балкони та лоджії
  • герметичність будівлі
  • модернізація системи опалення та теплових пунктів
  • гідравлічне балансування
  • модернізація систем вентиляції в житлових будинках
  • інтеграція відновлюваних джерел енергії

17-18 травня в м. Київ відбувся четвертий семінар проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки», організований Німецьким енергетичним агентством (dena) і Ініціативою «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO e.V.). Дводенний захід було присвячено питанням фінансування, а також особливостям реалізації програми Фонду енергоефективності України «Перші ластівки». Жвава дискусія та обмін досвідом серед учасників семінару ще раз показав, наскільки важливі і актуальні для України проекти, спрямовані на підвищення енергоефективності житлових будівель.

Головною метою семінару стало висвітлення окремих аспектів фінансування енергозберігаючих заходів у житловому секторі країни. Поки Україна знаходиться в самому початку шляху переосмислення підходів до вирішення завдань енергоефективності. У зв'язку з цим виникає багато питань і відчувається гостра необхідність в обміні досвідом і передачі європейського ноу-хау в цій сфері.

Тема складна і не до кінця врегульована викликала широкий інтерес і привернула увагу близько 50 учасників, серед яких представники міських адміністрацій, фінансових структур, будинків-учасників проекту, будинків-учасників програми Фонду енергоефективності України «Перші ластівки», місцеві представники громадських організацій з усієї країни, а також експерти з Німеччини.

© dena. Менеджмент проекту вітає учасників семінару

Семинар для участников проекта «Немецко-Украинские энергоэффективные дома», организуемый Немецким энергетическим агентством (dena) и Инициативой «Жилищное хозяйство в Восточной Европе» (IWO e.V.) состоится 17-18 мая 2019 г. в Киеве в гостинице «Братислава», ул. А. Малышко, 1.

Темой четвертого семинара в рамках проекта станет обсуждение вопросов финансирования, в частности, будет рассмотрена программа «Первые ласточки» Фонда энергоэффективности Украины, главная цель которого заключается в предоставлении гражданам финансовой и технической поддержки для реализации комплексных энергоэффективных мероприятий. На семинаре мы обсудим опыт участников программы «Первые ласточки», проведение энергоаудита, проведение собраний с собственниками и жильцами дома и другие вопросы. 18 мая запланированы индивидуальные встречи и обсуждение насущных вопросов участников проекта, а также дальнейших шагов в реализации целей проекта. Проект программы семинара Вы можете найти ниже.

У період з 04 по 07 березня 2019 року відбувся візит делегації Німецького енергетичного агентства (dena) на чолі з головою Правління Андреасом Кульманном в супроводі представника Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини (BMWi) в Україну. Мета візиту полягала у визначенні стратегічних напрямків розширення співпраці в сфері енергетики та енергоефективності.

Потреба в енергоефективній санації житлового сектору України за умов її залежності від зовнішніх поставок енергоресурсів є незаперечною дійсністю. Реформування саме житлового фонду має найбільший потенціал, так як на його забезпечення доводиться до 35-40% всього енергоспоживання країни.

© dena

© ИВО. Оксана Рафальска, региональный координатор проектов, IFC

 

В рамках модельного проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» відбувся семінар № 3 «НА ШЛЯХУ ДО ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧОЇ КОМПЛЕКСНОЇ САНАЦІЇ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ» ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ РОБІТ З РОЗРОБКИ ПРОЕКТНО-КОШТОРИСНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ФІНАНСУВАННЯ, який пройшов 9-10 листопада 2018 року в Києві.

Семінар був присвячений підведенню підсумків року, що минає і плануванню подальших кроків для досягнення цілей проекту. Були продемонстровані вдалі приклади проектування, реалізовані в рамках проекту, велику увагу було приділено обговоренню якості будівельних робіт, аналізу типових помилок. Експерти представили нові можливі схеми фінансування заходів з комплексної модернізації багатоквартирного житлового будинку (БЖБ), що безумовно послужить ще одним стимулом для здійснення вже обраних варіантів санації.

Джерело фото: ©Fotolia

Німецьке енергетичне агентство (dena) проводить в рамках проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» дводенний семінар-практикум на тему «Проектування енергетичної санації типових житлових будинків». Семінар відбудеться 30 - 31-го травня 2018 року в м. Київ в готелі «Братислава» (вул. Андрія Малишка, 1).

Представники 20-ти модельних будинків в рамках проекту «Німецько-українські енергоефективні будинки» з 13 міст України взяли участь в роботі міжнародної конференції «Професійне управління житлом. Обличчям до власника» в місті Запоріжжя 1 грудня 2017 р.

2 грудня 2017 р. в місті Запоріжжя пройшла друга в цьому році зустріч для представників 20-ти модельних об'єктів в рамках проекту "Німецько-українські енергоефективні будинки". Цей семінар став продовженням активного діалогу на тему реалізації комплексної енергетичної санації житлових будинків.

2 декабря 2017 года в г. Запорожье для участников проекта прошел семинар «НА ПУТИ К ЭНЕРГОСБЕРЕГАЮЩЕЙ КОМПЛЕКСНОЙ САНАЦИИ МНОГОКВАРТИРНЫХ ДОМОВ ФИНАНСИРОВАНИЕ И ПРОЕКТИРОВАНИЕ: финансирование и Проектирование». Это мероприятие послужило продолжением диалога на тему реализации комплексной энергосберегающей санации жилых домов между представителями 20-ти модельных объектов проекта.

В рамках конференции Инициативой Жилищное хозяйство в Восточной Европе (ИВО), партнерами ИВО - МАМА-86-Одесса и Международной ассоциацией менеджмента недвижимости (МАМН, г. Минск, Беларусь) была подготовлена и проведена 14.09.2017 г. Секция II конференции «Усовершенствование управления жилой недвижимостью. Создание рамочных условий для осуществления энергетической санации жилых домов»

Правления модельных объектов из городов - Херсона, Вознесенска и Житомира – получили первые концепции по энергосберегающей комплексной санации своих домов. Задача правлений и инициативных групп ознакомиться с концепциями и пятью предложенными немецкими специалистами вариантами:

  • Вариант 1 – Украина, санация согласно ДБН В. 2.6-31:2006
  • Вариант 2 – Украина, новое строительство согласно ДБН В. 2.6-31:2006
  • Вариант 3 – Германия, санация согласно EnEV 2016 (Постановление по энергосбережению в зданиях)
  • Вариант 4 – Германия, новое строительство согласно EnEV 2016 (Постановление по энергосбережению в зданиях)
  • Вариант 5 – собственный вариант (с учетом ДБН В. 2.6-31:2006)

Мероприятие объединило представителей 20-ти модельных домов, администраций городов-участников проекта, общественных организаций, а также проектировщиков с целью знакомства, обмена информацией и создания сети участников проекта. На семинаре обсуждались юридические аспекты, связанные с проведением энергосберегающей санации дома: подготовка собрания собственников к принятию решений; собственники дома как заказчики проектировочных/строительных работ.Эти знания необходимы участникам на следующем этапе проекта, связанном с принятием решений собрания собственников квартир по проведению проектировочных и строительных работ в жилых домах.

Семинар «Сбор исходных данных в жилых домах с целью определения их строительного и энергетического состояния» организован и проведен Инициативой «Жилищное хозяйство в Восточной Европе» (ИВО) для представителей 5 фирм, отобранных в Украине в ходе конкурса для проведения в 20-ти модельных домах сбора данных. Задачи семинара состояли в консультировании украинских специалистов по теме сбора данных в жилых домах. Немецкий эксперт представил процес проведения энергосберегающей санации жилых домов и поделился своим опытом по сбору данных из Германии (см. презентацию ниже). Им были даны пояснения к разработанным Немецким энергетическим агентcтвом (dena) техническому заданию и чек-листу для энергоаудита или составления паспорта на расчетное энергопотребление жилого здания. Семинар имел практическое направление и был проведен непосредственно на одном из модельных объектов - жилом доме в Киеве.

Партнёрами проекта проведены стартовые совещания для участников модельных проектов в регионах:

  • 16.06.2016: Львов (западный регион) - Львов (2 дома учавствуют в проекте), Жовква (1), Луцк (1), Ровно (1)
  • 23.06.2016: Запорожье (восточный регион) - Запорожье (2 дома учавствуют в проекте), Краматорск (1), Харьков (2)
  • 25.06.2016: Одесса (южный регион) - Одесса (3 дома учавствуют в проекте), Вознесенск (1), Херсон (1)
  • 28.06.2016: Киев (центральный регион) - Полтава (1 дом учавствует в проекте, Киев (2), Каменское (1), Житомир (1)