Події проекту

Після підписання тристоронньої угоди між Міжнародною фінансовою корпорацією, AБ «Укргазбанк» і Фондом енергоефективності України, якою були затверджені зразки протоколів для перших зборів власників житлових і нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку, стало можливим подальше просування по проекту, зокрема прийняття рішення про затвердження результатів енергоаудиту, а також конкретних енергоефективних заходів, які підлягають реалізації за сприяння Фонду.

Так, 16 травня всі власники приміщень в багатоквартирному будинку по вул. Лятошинського 26 Б в м. Київ (ОСББ «Ракета») були запрошені взяти участь у перших загальних зборах, передбачених програмою «Перші ластівки». Завдяки хорошій організації була забезпечена можливість показу презентації енергоаудитора з деталізацією найбільш вразливих, потребуючих модернізації конструкцій та інженерних систем будинку, а також пропозиціями щодо найбільш доцільних енергоефективних заходів. Крім того, для всіх присутніх був підготовлений роздатковий матеріал для візуалізації запропонованих технічних рішень і їх оціночної вартості.

Варто також відзначити обсяг виконаної попередньої роботи голови ОСББ «Ракета» Євгена Грінченка і члена правління Катерини Макрушиної до зборів: анонсування запланованого заходу в групі ОСББ в Facebook, розміщення оголошення про проведення зборів та інформаційних матеріалів з питань енергоефективної санації багатоквартирного будинку в під'їздах, а також проведення особистих бесід-консультацій з мешканцями будинку. Усім жителям були розіслані запрошення, в яких були заявлені порядок денний зборів і виступаючі. Євген і Катерина намагалися знайти індивідуальний підхід до кожного власника і врахувати як позитивні рекомендації і побажання, так і негативні відгуки і побоювання членів ОСББ.

Всі ці заходи допомогли створити довірче поле серед мешканців будинку, забезпечили прозорість участі в проекті, дали можливість співвласникам заздалегідь ознайомитися з умовами участі в програмі «Перші ластівки», задати питання і, звичайно, дискутувати і обмінюватися думками про майбутнє їхнього будинку.

Збори розпочалися з вітального слова голови ОСББ «Ракета» Євгена Грінченка. Він ще раз проінформував присутніх про участь будинку в проекті «Німецько-Українські енергоефективні будинки» і в програмі Фонду енергоефективності «Перші ластівки», а також оголосив порядок денний. Далі Микола Ільїнов та Олексій Веха, консультанти IFC, докладніше зупинилися на умовах участі в програмі Фонду, продемонстрували учасникам потенціал економії енергії при реалізації пакету «А» (легкий), який охоплює реалізацію наступних заходів в будинку:

  • установка індивідуального теплового пункту (ІТП);
  • промивка системи опалення, заміна та/або теплоізоляція трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання (системи опалення) в неопалюваних приміщеннях;
  • гідравлічне балансування системи опалення;
  • модернізація системи ГВП, в тому числі заміна та/або теплоізоляція трубопроводів;
  • заміна віконних блоків і дверей в місцях загального користування.

Вкрай незадовільний енергетичний і експлуатаційний стан більшості багатоквартирних будинків в Україні, а також постійне зростання тарифів на енергоносії є основними передумовами для обґрунтування необхідності енергозбереження в багатоповерховому житловому будівництві. На фонд будівель в Україні припадає 35-40 відсотків енергоспоживання, він має найбільший потенціал економії. Першим етапом прийняття заходів, спрямованих на економію енергетичних ресурсів та раціоналізацію їх використання в секторі будівель є здійснення енергетичного аудиту.

Енергоаудит дозволяє визначити, наскільки ефективно використовуються енергетичні ресурси в будівлі, виявити основні причини виникнення втрат, оцінити потенціал енергозбереження, а також розробити відповідний комплекс заходів для реалізації виявленого потенціалу енергозбереження з попереднім розрахунком їх вартості. За результатами енергоаудиту складається деталізований звіт про проведені обстеження з описом і оцінкою поточного стану будівлі (огороджувальні конструкції і інженерні системи), розрахунком енергетичного балансу будівлі та побудовою базової і фактичної моделі енергоспоживання, а також рекомендаціями щодо технічно і економічно обґрунтованих енергоефективних заходів, що дозволяють досягти максимального ефекту економії з урахуванням місцевих кліматичних умов.

На підставі енергоаудиту кожному конкретному будинку видається енергетичний сертифікат з визначенням класу енергоефективності. Сертифікація енергоефективності будівель здійснюється тільки атестованими енергоаудиторами, перелік яких міститься на сайті Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження: http://saee.gov.ua/uk/content/energy-auditors-attestation.

Енергетичний сертифікат модельного об'єкта № 0509 в м. Львів. ©dena

Для первых 7-ми модельных домов (из 20-ти участников проекта) разосланы концепции по энергетической санации. Концепция включает пять вариантов санации, каждый из которых представляет комплексное техническое решение в соответствии с украинскими или немецкими энергетическими стандартами.

Правление дома совместно с инициативной группой при поддержке партнёров проекта предварительно выбирают один из вариантов. Оценочная стоимость варианта пока не имеет существенного значения!

20 декабря 2016 года всем управляющим, уполномоченным и ответственным лицам 20-ти жилых домов, отобранных в ходе двухступенчатого конкурса в Украине для проведения комплексной энергосберегающей санации, были разосланы индивидуальные письма по завершению первого года проекта. Партнёры проекта, подвели итоги совместной работы за 2016 год, поздравили участников с Новым 2017 годом сообщили о следующих шагах проекта.

291 0 bddcc6018dfffcd8301a71e53d7766ffПисьмо (в общей форме)

291 0 bddcc6018dfffcd8301a71e53d7766ffПриложение к письму (основные события и мероприятия 2016 года)

07.03.-20.03.2016 г.

Целью первой фазы является общенациональный и максимально широкий охват заинтересованных кандидатур. На первом этапе нет отбора. Все полностью заполнены вовремя поданные заявки будут зарегистрированы и приняты на рассмотрение в рамках ограниченного тендера.

29.03.-17.04.2016 г.

Приглашаем владельцев зарегистрированных домов первого этапа принять участие во втором «отборочном» этапе конкурса, который пройдет с 30 марта по 17-ое апреля 2016г.

Объявление результатов конкурса было запланировано на 18-ое мая. Однако, отбор финалистов нашей программы занимало больше времени чем было запланировано, и только сегодня мы можем официально заявить о победителях отборочного конкурса.