Берлін, червень 2020 року - З нагоди завершення проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» Німецьке енергетичне агентство (dena) та його партнери запрошують взяти участь у циклі онлайн-колоквіумів щодо потенціалу та майбутнього енергоефективної санації в Україні.

З 2015 року Німецьке енергетичне агентство (dena) за допомогою показового проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» займається темою енергоефективної санації житлових будинків в Україні. Цикл з трьох півторагодинних онлайн-колоквіумів, які будуть проведені у липні, серпні та вересні, завершує цей проект. Видатні німецькі та міжнародні експерти представлять висновки на основі досвіду останніх п'яти років та обговорять необхідність відповідних дій в Україні та практичні приклади з інших країн.

Програма

Андреас Кульман, голова Ради директорів агентства (dena), пояснює мету цього циклу: «Ми хотіли б поділитися з іншими дійовими особами тим, чому ми навчилися та чого досягли у ході проектної роботи в Україні. Тому що лише у процесі обміну думками з іншими можна осмислити, передати іншим та освоїти результати та напрацювання. Хоча у ситуації, що склалася, особисті зустрічі неможливі, але онлайн-формат колоквіумів агентства (dena) зарекомендував себе дуже добре, і ми щиро запрошуємо експертів та суб’єктів прийняття рішень до спільного обміну думками та фахового діалогу на віртуальному рівні».

Цикл розпочинає колоквіум «Подальший розвиток енергоефективної санації в Україні» 30 липня 2020 року. Після програмного виступу з точки зору проекту та агентства (dena) стосовно можливостей та викликів енергоефективної модернізації в Україні відбудуться дискусії експертів щодо технічних і фінансових рамкових умов і відповідних схем здійснення модернізації, таких як, наприклад, індивідуальний план санації.

Другий колоквіум «Енергоефективність та економічна ефективність» відбудеться 27 серпня 2020 року і зосередиться на аналізі та важливості енергоефективності у контексті національної економіки. Експерти з України, Німеччини та інших країн обговорять існуючі та необхідні програми фінансової підтримки в Україні, можливості та умови для револьверних фондів в Україні, а також значення та роль громад у царині фінансової підтримки.

30 вересня цикл завершить колоквіум «Професіоналізація процесу енергоефективної санації». Після програмного виступу представника Німеччини щодо професійної організації процесів санації до обміну думками будуть запрошені латвійські, українські та німецькі експерти. При цьому мова буде йти, насамперед, про роль власників квартир у процесах енергоефективної санації: їхнє залучення та позитивне сприйняття заходів мають вирішальне значення для здійснення енергоефективної санації, чому сприяють прозорі та професіоналізовані процеси.

Кількість учасників колоквіумів обмежена. Якщо у Вас є якісь запитання, зацікавленість і хочете зареєструватися на колоквіуми, звертайтеся, будь ласка, до Олена Петровської: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Енергоефективна санація житлових будинків в Україні є надзвичайно складною сферою діяльності. Житловий фонд сформований спорудженими індустріальними методами житловими будинками часів Радянського Союзу, в яких квартири після політичних змін початку 1990-х років належать мешканцям. Вплив від ефектів щодо захисту клімату, які можуть бути досягнуті за рахунок енергоефективної санації технічно застарілих будівель та економії енергії та CO2, сягає далеко за межі України. Тому в Україні протягом уже багатьох років активну діяльність здійснюють такі різні німецькі інституції, як, наприклад, dena та міжнародні гравці, що спільно з місцевими суб’єктами прийняття рішень визначають курс на здійснення енергоефективної санації та створення необхідних структур.

Проект
Проект «Німецько-Українські енергоефективні будинки»  (2015-2020 рр.) отримує фінансову підтримку з боку Федерального міністерства економіки та енергетики. З початку проекту у 2015 році агентство dena працювало над реалізацією проекту спільно з неурядовою організацією «Ініціатива Житлове господарство Східної Європи» (Initiative Wohnungswirtschaft Osteuropa - IWO) та з Центром компетенцій великих житлових масивів (Kompetenzzentrum Großsiedlungen e.V.) і надавало дорадчу підтримку власникам загалом 20 модельних будинків, які хочуть здійснити  їхню енергоефективну санацію у середньостроковій перспективі. Більше інформації можна отримати онлайн за адресою: https://www.dena.de/themen-projekte/projekte/gebaeude/modellvorhaben-deutsch-ukrainische-effizienzhaeuser/

Колоквіуми агентства dena

Колоквіуми в рамках показового проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки»  базуються на прикладі колоквіуму агентства dena у форматі цифрового діалогу з високопоставленими експертками та експертами з бізнесу, політики та науки. Колоквіум dena покликаний запропонувати широку платформу для різних дійових осіб, яка збирає воєдино національні та міжнародні фахові знання та досвід. Метою цього циклу є спільне обговорення та розробка політичних та економічних підходів до вирішення проблем, постанова питань переходу на альтернативні джерела енергії та захисту клімату у центр уваги процесу економічного піднесення після спричиненої корона-вірусом кризи, а також надання підтримки визначенню політичних рамок для суспільства та економіки, що не чинять негативний вплив на клімат.

Контакти для преси

Німецьке енергетичне агентство (дена)

Ольга Жук
Шосештрассе 128 a