У період з 04 по 07 березня 2019 року відбувся візит делегації Німецького енергетичного агентства (dena) на чолі з головою Правління Андреасом Кульманном в супроводі представника Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини (BMWi) в Україну. Мета візиту полягала у визначенні стратегічних напрямків розширення співпраці в сфері енергетики та енергоефективності.

Участники поїздки в м. Києві. © dena

В ході візиту відбулася зустріч делегатів з генеральним директором Директорату з питань енергоефективності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Дмитром Петруніним. В рамках зустрічі були представлені останні досягнення України у сфері енергоефективності, зокрема в сфері імплементації Директив ЄС № 31 (Директива по енергоефективності будівель) та № 27 (Директива про ефективність кінцевого використання енергії та енергосервісних послуг), а також по створенню інституту ефективного власника. Особливу увагу було приділено реалізації демо-проектів Фонду енергоефективності України, три з яких є модельними проектами dena в Україні.

Крім того, делегати відвідали Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. В ході зустрічі з заступником Міністра з питань європейської інтеграції Наталею Бойко учасники обговорили енергетичну стратегію України, зокрема поступову інтеграцію в енергетичний простір ЄС, диверсифікацію джерел енергії, підвищення енергетичної безпеки України, підвищення енергоефективності та частки поновлюваних джерел енергії, а також модернізацію енергетичної інфраструктури. З кожним роком в Україні все більше уваги приділяється також питанням охорони навколишнього середовища і зміни клімату.

Багато цікавих ініціатив представив делегатам голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук. Агентство також активно працює над впровадженням поновлюваних джерел енергії і підвищенням їх частки до 25% в загальному енергобалансі України. Особливо актуальними для великих і малих міст є в цьому плані проекти waste-to-energy по перетворенню відходів в енергію. У секторі бюджетних будівель добре себе зарекомендувала енергоінвестиційна модель ЕСКО. Для залучення інвесторів в цю сферу агентство активно працює над поліпшенням рамкових законодавчих умов для укладення енергосервісних перформанс контрактів.
Тема ЕСКО піднімалася також під час зустрічі з заступником голови Київської міської адміністрації Петром Пантелєєвим, оскільки саме в м. Київ був за підтримки міжнародних партнерів укладений перший ЕСКО-контракт в житловому секторі. Імплементація енергетичного повороту неможлива без активної участі комун, тому всі локальні ініціативи, як наприклад, київська програма по фінансуванню енергоефективних заходів «70/30» або впровадження системи енергетичного моніторингу грають важливу роль при забезпеченні стійкого розвитку міста.

Делегація також зустрічалася з представниками НЕК «Укренерго», ДТЕК, Посольства ФРН, низкою українських старт-апів в сфері зеленої економіки, а також іншими знаковими гравцями сфери енергетики і енергоефективності. За підсумками зустрічей були згенеровані пропозиції по багатосторонній взаємодії, які в подальшому отримають свій розвиток в рамках конкретних ініціатив і проектів.