Потреба в енергоефективній санації житлового сектору України за умов її залежності від зовнішніх поставок енергоресурсів є незаперечною дійсністю. Реформування саме житлового фонду має найбільший потенціал, так як на його забезпечення доводиться до 35-40% всього енергоспоживання країни.

© dena

Розпочатий у 2016 році проект «Німецько-Українські енергоефективні будинки», що реалізується Німецьким енергетичним агентством (dena) і Ініціативою «Житлове господарство у Східній Європі» IWO e.V. за підтримки Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини (BMWi) спрямований на накопичення практичного досвіду широкомасштабної енергетичної санації багатоквартирних будинків в Україні. Для будинків-учасників проекту були розроблені концепції комплексної санації з декількома варіантами реалізації. На жаль, не всі будинки просунулися на шляху до реалізації енергоефективної санації будівель, в основному через відсутність в Україні прийнятних схем фінансування цих заходів. У 2018 році був зареєструваний Фонд енергоефективності України, головна мета якого полягає в наданні громадянам фінансової та технічної підтримки для реалізації енергоефективних заходів. У 1 кварталі 2019 року Фонд проходить тестову фазу, реалізуючи пілотний проект «Перші ластівки», на прикладі якого буде продемонстровано, яким чином фінансуватимуться готові продукти для ОСББ. Після цього почнеться повноцінна робота Фонду і результати пілотного проекту повинні послужити аргументом для українських громадян брати на себе більшу відповідальність за енергозбереження в своїх будинках і тим самим зменшувати рахунки за оплату комунальних послуг.

Завдяки ініціативності та наполегливості керівників dena і IWO e.V. вдалося провести ряд переговорів з міжнародними та національними політичними та фінансовими інституціями, в результаті чого стало можливим досягти домовленості щодо залучення трьох будинків з міст Одеса, Київ і Львів - учасників проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» в процес формування механізмів Фонду енергоефективності України. Всього в пілотному проекті «Перші ластівки» беруть участь 15 будинків з формою управління ОСББ по всій Україні. В рамках даної програми передбачено відшкодування витрат на проведення енергозберігаючих заходів в розмірі 60% для пакета заходів А («легкий») - в основному недорогі заходи з енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій - і в розмірі 70% для пакета заходів Б («комплексний») - включає в себе всі заходи пакету А, а також теплоізоляцію будівельної конструкції. Особливістю проекту «Перші ластівки», є те, що розмір відшкодування на 10-20% перевищує розмір тієї компенсації, яку отримуватимуть ОСББ, які подають заявку на участь у Фонді в рамках стандартної процедури.

Так в рамках інформаційної роботи, 18 січня 2019 року в Києві відбувся семінар для учасників проекту «Перші ластівки», метою якого стало інформування учасників про подальші кроки, знайомство з усіма етапами і процедурами проекту, презентація зразків реєстраційних документів, відповіді на питання і багато іншого. На семінарі виступили керівник Директорату з енергоефективності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Дмитро Петрунін, представники Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Фонду енергоефективності України, а також представники Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), і звичайно, Укргазбанку.

Наступним етапом реалізації проекту є проведення енергоаудитів і підготовка енергетичних сертифікатів для кожного з трьох будинків. В рамках енергоаудиту буде обстежено поточний стан будівлі та запропоновано найбільш ефективні заходи для його поліпшення і підвищення енергоефективності. Слід зазначити, що енергоаудит здійснюється сертифікованими за новою процедурою енергоаудиторами і повинен закласти стандарти проведення аналогічних обстежень в рамках процедур Фонду.