2 грудня 2017 р. в місті Запоріжжя пройшла друга в цьому році зустріч для представників 20-ти модельних об'єктів в рамках проекту "Німецько-українські енергоефективні будинки". Цей семінар став продовженням активного діалогу на тему реалізації комплексної енергетичної санації житлових будинків.

Дмитро Михайлов, проектувальник,
м. Одеса
© Фото IWO

Юлія Пушко, IFC, Ірина Ковальчук, dena
Кнут Хёллер, IWO
© Фото IWO

На заході були підведені підсумки роботи 2017 р.:

  • розроблені енергетичні концепції для об'єктів
  • розроблені, надруковані і розіслані мешканцям наочні матеріали для роботи з концепціями:
    • рекомендації з енергетичної санації
    • плакати зі станом будівлі до і після санації
    • інформаційний лист «Факти про енергетичну санації»
    • презентація «Мотивація мешканців до інвестицій в комплексну енергетичну санацію»
  • проведені два семінари для учасників проекту 09-10.03.2017 в м. Київ; 02.12.2017 у м. Запоріжжя
  • представники 20-ти модельних об'єктів отримали можливість взяти участь у міжнародній конференції «Професійне управління житлом. Обличчям до власника!», організованої в рамках проекту ЄС «На шляху до реформ житлового сектора: підвищення потенціалу об'єднань власників житла в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні » (HOME), 01.12.2017 в м. Запоріжжя.

Основне завдання семінару полягало в обговоренні наступної фази проекту - розробки проектно-кошторисної документації.

У проекті передбачається, що будинки будуть виступати в ролі замовника проектних робіт. Партнерами проекту був представлений до обговорення пакет документів для проведення тендеру на здійснення проектних робіт. Щоб допомогти власникам квартир, були розроблені "Рекомендації з проведення об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) тендерів щодо виконання робіт з розробки проектно-кошторисної документації для реалізації комплексної енергетичної санації в рамках проекту «Німецько-українські енергоефективні будинки»".

З початку наступного року правління будинків, які прийняли рішення щодо проведення тендера, почнуть підготовку зі створення тендерного комітету, а також складання та затвердження тендерної документації. Партнери проекту консультують мешканців і допомагають їм на цьому шляху, який має ряд переваг: дозволяє самостійно визначити умови закупівлі та вимоги до кваліфікації підрядників; створює широке коло учасників, які зацікавлені в проекті і володіють відповідним досвідом; формує правильне уявлення щодо ситуації на ринку; дає можливість вибрати оптимальну пропозицію (як за ціною, так і за якістю).

В рамках заходу у приватного сектора була можливість почути від представника Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Юлії Пушко, як просувається робота зі створення механізму для розподілу коштів від Фонду енергозбереження, з якого в майбутньому передбачається фінансування енергетичної санації будинків.

Програма семінару

Презентації семінару